Veel gestelde vragen over Led Verlichting

  1. Wat zijn LED lampen eigenlijk?

    LED staat voor Light Emitting Diode. Dit is in feite een halfgeleider die licht geeft als er een elektrische spanning op toegepast wordt. Traditionele gloei- en halogeen lampen produceren licht door het verhitten van een gloeidraad. Dit is erg inefficiënt: Slechts 5% van de energie wordt omgezet in licht. Een LED is een elektrische lichtbron met een veel hoger rendement.

  2. Hoe weet ik welke lamp ik nodig heb?

    Let altijd goed op de fitting van uw lamp om te kijken of de nieuwe lamp wel past. Daarnaast is het aantal lumen belangrijk om de lichtopbrengst te weten.

  3. Wat weet ik wat voor kleur licht de lamp heeft?

    Let hiervoor op de warmte van het licht dat wordt uitgedrukt in Kelvin. Warm licht (3000K) is bijvoorbeeld gelijk aan het licht van een halogeenlamp en Extra warm (2700K) is gelijk aan dat van gloeilampen.

  4. Welke lampen kan ik vervangen door LED?

    Vrijwel alle bestaande lampen in uw huis , zowel gloeilampen als halogeenlampen, kunnen vervangen worden. Belangrijk is om te bepalen welke fitting u heeft, wat de lichtopbrengst moet zijn en of de lamp al dan niet dimbaar moet zijn. Wij hebben lampen voor vrijwel alle fittingen; GU10, GU5.3, MR16 (halogeen spots), E27, E14 (grote en kleine fittingen) en G13/ T8 (TL verlichting).

  5. Waarom zijn led lampen beter dan spaarlampen?

    Spaarlampen bevatten kwik en zijn daardoor minder milieuvriendelijk. Daarnaast verbruiken led lampen minder stroom en gaan ze langer mee.

  6. Hoe weet ik of de lichtopbrengst voldoende is om mijn lamp te vervangen?

    Hierbij kunt u letten op het wattage en het aantal lumen. Het aantal lumen is de belangrijkste indicatie voor de lichtopbrengst. Een halogeenspot van 50 watt en 450 lumen kunt u bijvoorbeeld vervangen door een led spot van 5 watt en hetzelfde aantal lumen.

  7. Moet ik mijn trafo vervangen bij het vervangen van 12V verlichting door led?

    Een halogeentrafo heeft vaak een minimaal wattage waar een paar led lampen niet aan voldoen. Is dit het geval dan kunt u gebruik maken van een led trafo met een laag minimaal wattage.

  8. Waar moet ik op letten bij het kopen van led lampen?

    Bij het kopen van led lampen is het verstandig te letten op het wattage, de levensduur en het aantal lumen. Het wattage geeft het stroomverbruik aan, de levensduur in branduren geeft aan hoe lang de lamp mee gaat en het aantal lumen is een indicatie voor de lichtopbrengst.

  9. Wat zijn de grootste voordelen van led verlichting?

    De grootste voordelen van led verlichting zijn het lage stroomverbruik en de lange levensduur. Hierdoor kunt u de komende jaren enorm besparen.

  10. Hoe snel is de investering in led lampen terugverdiend?

    Het duurt gemiddeld twee jaar voordat u de investering in led lampen eruit heeft. Dit is echter afhankelijk van het verschil in wattage met de oude lamp en het aantal branduren per dag.

  11. Heb ik een trafo nodig voor het aansluiten van mijn lamp?

    Dit is alleen nodig bij het aansluiten van 12V of 24V lampen op het gewone stroomnet. Bij de 230V lampen heeft u geen trafo nodig.

  12. Moet ik de armatuur van mijn lamp ook vervangen?

    Omdat led lampen retrofit zijn, is dat in de meeste gevallen niet noodzakelijk. Let wel altijd goed op de afmetingen bij het vervangen van uw lampen. Het kan zijn dat de led lamp groter is dan de huidige lamp.

  13. Kun je led lampen dimmen?

    Ja, de meeste led lampen zijn prima te dimmen, dit staat altijd bij het product aangegeven.

  14. Wat heb nodig bij 12V spots te dimmen?

    Hiervoor heeft u een dimbare trafo + 220V dimmer nodig of een 12-24V dimmer.

  15. Welke dimmer is het best voor 230V lampen?

    Hiervoor kunt u het best gebruik maken van een 230V inbouwdimmer.

  16. Waarom werken led lampen niet op mijn halogeendimmer?

    Halogeendimmers hebben vaak een minimaal wattage waar een aantal led lampen niet aan voldoet.

  17. Heb ik een 12V MR16 spot of een 230V GU10 spot nodig?

    In de meeste gevallen kunnen allebei. Vanwege de luchtvochtigheid worden 12V MR16 spots meestal toegepast in badkamers en keukens bijvoorbeeld. Meestal heeft 230V GU10 spot echter de voorkeur omdat deze effectiever zijn en omdat er geen trafo nodig is wat bij 12V wel het geval is.

  18. Waarom flikkert/knippert mijn led lamp?

    Dit is vrijwel altijd het gevolg van het minimale wattage van uw dimmer. Als het totale vermogen van de aangesloten lampen minder is dan het minimale wattage dan kunnen de lampen gaan knipperen. Gebruik in dat geval een laag wattage led dimmer.

  19. Hoe kan ik led strips met elkaar verbinden?

    Dit kan met de zogenaamde connectors. Hiermee kunt twee led strips aan elkaar verbinden. Let er op dat u voor RGB strips aparte connectors nodig heeft.

  20. Kan ik de led strip ook inkorten?

    Ja, dat is mogelijk. Bij elke led strip staat precies aangegeven om de hoeveel cm u deze kunt inkorten. Daarnaast staat er op de strip zelf aangegeven waar u de strip kunt doorknippen.

  21. Heb ik bij een led strip ook een trafo nodig?

    Ja, led strips zijn altijd 12V of 24V en daardoor is er altijd een trafo nodig bij het aansluiten van een strip op het gewone stroomnet.

  22. Heb ik met een RGB controller ook een dimbare trafo nodig?

    Nee, de RGB controller wordt aangesloten na de trafo waardoor deze niet dimbaar hoeft te zijn. Met de RGB controller kunt u de strip gewoon dimmen.

  23. Hoe kan ik de led strip tegen de wand aan plaatsen?

    Op de meeste led strip zit een plakrand aan de achterkant. Bij sommige strips is dit niet het geval, deze kunt u het best met siliconenkit bevestigen. Het mooiste resultaat krijgt u als u een profiel gebruikt met opaal glas erin.