Algemene informatie over led verlichting

Verlichting speelt een cruciale rol in de kwaliteit van ons dagelijks leven. Op werk, brengt goede verlichting, werknemer tevredenheid, prestaties, comfort en veiligheid. In winkels, galerijen, en publieke ruimten helpt verlichting sfeer te creëren en de architectonische eigenschappen te accentueren. Terwijl thuis verlichting ons niet alleen helpt bij onze taken, maar zorgt ook voor een comfortabele verwelkomende atmosfeer dat ons huis juist zo huiselijk maakt.

De vraag van wat goede verlichting is, houd designers en planners dan ook altijd bezig. Basis behoeften als belichtingsniveau, contrast, lichtverdeling en kleurweergave moeten in overweging genomen worden voor elke algemene situatie en activiteiten die plaatsvinden.

Maar goede verlichting gaat verder dan alleen efficiëntie en functionaliteit. Het maakt ook de ruimten waarin we leven, werken of verblijven; koud of warm, zakelijk of levendig, vrolijk of efficiënt, of elk van deze combinaties. De laatste tijd wordt steeds meer waarde gehecht aan de emotionele invloed van verlichting als een belangrijke atmosfeer creërende factor, zoals stemming, welzijn en gezondheid.

Wat ook niet moet worden vergeten is het kosten aspect. Spijtig is het feit dat de budgettering van lichtinstallaties vaak op het laatste momenten gebeurd, wat leidt tot het kiezen van goedkope alternatieven om maar binnen het budget te blijven. De uitkomst van een dergelijk project is dan ook vaak niet optimaal, wat bijvoorbeeld in een professionele sfeer kan leiden tot verminderde productiviteit en motivatie.

Het is duidelijk dat goede verlichting niet vanzelf komt. Het vereist het afwegen van verschillende factoren die voor elk project weer anders zijn. Het maakt niet uit of u een totaal nieuw project begint of alleen een renovatie, voor de beste resultaten moet verlichting goed gepland worden, professioneel of door uzelf.

Goede verlichting is zowel een wetenschap als een kunst, waar vele verschillende kennis voor nodig is. Op de website hebben wij enkele artikelen geplaatst welke u kunt gebruiken om uw kennis van verlichten op te krikken. Wij laten bijvoorbeeld zien hoe u een lichtplan maakt, wat voor lichttechnieken er zijn en hoe een economische berekening te maken voor uw verlichting. Daarnaast laten wij u kennis maken met de meer algemene kennis en bieden wij tips om bijvoorbeeld de kamers in uw huis goed te verlichten. Wij hopen dan ook dat u met plezier het materiaal leest wat volgens u op u van toepassing is.